Köpa

Vi finns vid din sida under hela köpprocessen

Att köpa bostad är att låta en dröm gå i uppfyllelse. Ett nytt och spännande steg, som självklart ska bli riktigt bra. Därför är det viktigt att processen löper på tryggt och smidigt. Vi på Vemdalsfjällens Fastighetsbyrå är kompetenta och erfarna fastighetsmäklare, som hjälper dig i varje steg.

Tänk igenom dina behov

Som köpare har du kanske studerat marknaden en tid. Du har förmodligen funderat på de enkla frågorna var, vad, när och hur mycket. Alltså var och vad vill du köpa? När är det aktuellt? Och hur mycket får det kosta? Svaren är förmodligen en följd av behov och livsstil. Och så lite drömmar, förstås.

Ditt drömboende

Vemdalen med omnejd är en attraktiv marknad. Här finns ett intressant och spännande utbud för dig som älskar vacker och orörd natur, ett aktivt friluftsliv och fjällväldens genuina charm. Vi på Vemdalsfjällens Fastighetsbyrå kan orten. Och vi kan hela regionen. Det är en stor trygghet för både köpare och säljare. Det garanterar också en bra affär för alla parter. Välkommen att vända dig till oss! Vi gör allt vi kan, för att hjälpa dig att hitta ditt nya drömboende.

Steg på vägen till ett lyckat köp

Här kommer några punkter, som beskriver hur själva köpprocessen kan gå till. Och kom ihåg – har du frågor, är du naturligtvis välkommen att höra av dig.

Anmäl intresse!

Om du har funderingar på att hitta ett nytt boende – permanent eller fritid – så kan du alltid anmäla intresse hos oss. Vi skriver upp dig i vårt spekulantregister och hör av oss när ett lämpligt objekt dyker upp.

Visning

Om du blir intresserad av ett objekt, är nästa steg en visning. Det kan vara en s.k. öppen visning på bestämd tid, då flera intressenter tittar samtidigt. Eller, vilket är relativt vanligt hos oss, vi bokar en personlig visning utifrån den tidpunkt som passar dig.

Finansiering/lånelöfte

Innan du går in i en budgivning, se till att ha finansieringen klar. Om köpet finansieras genom lån, rekommenderar vi dig att ha ett lånelöfte klart från banken. Tveka inte att fråga oss, vi bistår gärna med eventuella kontakter. Dessutom upprättar vi alltid en boendekostnadskalkyl, eftersom det ingår i vårt åtagande enligt fastighetsmäklarlagen.

Budgivning

Om flera spekulanter visar intresse kan eventuellt budgivning bli aktuell. Vi tillämpar öppen budgivning, alla bud lämnas till ansvarig mäklare som löpande redovisar högsta budet till säljaren och övriga spekulanter. Alla lagda bud redovisas och kan följas på vår hemsida. Då budgivningen inte är reglerad enligt lag, lägger vi stor vikt i att informera alla parter om hur budgivningen kommer att gå till. Säljaren bestämmer i samråd med mäklaren hur budgivningen ska gå till. Mäklaren måste alltid vidarebefordra bud. Obs! Det är säljaren som bestämmer till vem och till vilket pris han/hon vill sälja. Inget köp är definitivt förrän båda parter, dvs. köpare och säljare, har skrivit under köpekontrakt/köpeavtal.

Överlåtelsebesiktning

Kom ihåg att det är du som köpare som ansvarar för att undersöka din nya bostad, den s.k. undersökningsplikten enligt Jordabalken. Säljaren ansvarar endast för fel och brister som du inte själv har möjlighet att upptäcka, d.v.s. dolda fel. Vi förmedlar gärna kontakter till lokala besiktningsmän.
Här kan du läsa mer om vad som gäller i detalj

Kontraktsskrivning

Kontraktsskrivning kan ske på “traditionellt sätt” på plats hos oss, men genomför också ofta på distans. I samband med kontraktsskrivning erlägger man en handpenning (vedertaget 10 % av köpeskillingen).

Tillträde

Tillträde sker på den dag man kommit överens om i köpekontraktet/ köpeavtalet och då ska resterande del av köpeskilling betalas till säljaren. Tillträde kan ske på “traditionellt sätt”, genom att köpare, säljare och mäklare träffas på köparens bank. Men vanligare är att detta genomförs på distans. Inför tillträde har vi kontakt med din bank och sänder de handlingar som krävs för att slutföra affären, så att din bank kan reglera slutlikviden. Vi ordnar med likvidavräkning, friställning av panter, eventuella lösen av lån m.m.
Därefter börjar det roliga – din nya bostad väntar på dig!